На Чернігівщині відбувся Всеукраїнський фольклорний фестиваль української народної пісні

У статусі Всеукраїнського такий фестиваль проходив вперше на сцені Бобровицького міського будинку культури (Чернігівська область), куди приїхало більше сорока самодіяльних творчих колективів з об’єднаних територіальних громад Чернігівської та Київської областей. Від імені керівництва громади й місцевих жителів гостей вітала заступниця міського голови Юлія Петренко.

В Бобровиці лунали «Петрівські переспіви» і в минулі три роки, але тоді проходив регіональний фестиваль, який поступово приманював до себе нових учасників не лише з Чернігівщини, а цього року зробили заявки на участь у фестивалі самодіяльні виконавці українських народних пісень з Київщини.

Заслуговує уваги та подяки старання і вміння організаторів фестивалю – працівників міського відділу культури на чолі з Людмилою Луценко. Велику підтримку одержали вони й від міської ради, керівників територіальної громади. Автобуси для звезення в Бобровицю учасників фестивалю надало здебільшого товариство «Земля і воля», долучилося до цього й товариство «Козацьке».

Міський відділ культури організував й підготував до фестивалю на належному рівні учасників художньої самодіяльності з усіх старостинських округів Бобровицької територіальної громади.

Для багатьох глядачів, певно, був сюрпризом виступ фольклорного тріо з Осокорівського сільського клубу. Гарячими оплесками дякували глядачі самодіяльним співакам народних пісень «Женився я у Петрівку» і «Чорна редька». Багато з присутніх у будинку культури, певно, вперше побачили на сцені цих співаків з віддалених невеличких сіл Осокорівки й Наумівки.

Тріо з Осокорівки

Певний час Бобровицю радував хореографічними виступами народний аматорський колектив «Ярославна». Поступово з’являлися нові дитячі колективи теж з Бобровиці. На фестивалі ж показали свою майстерність, крім «Ярославни», зразковий танцювальний колектив «Спалах» Бобровицької школи мистецтв, хореографічний колектив «Сяйво» з Пісок, ансамбль сучасного танцю центру дитячої творчості Бобровиці, танцювальний колектив «Драйв» з Кобижчі. Долучилися до танцювальних колективів Бобровиччини й танцюристи з Носівки, де аматорська хореографія почала розвиватися раніше, ніж у Бобровиці. Тепер між сусідськими колективами, можна сказати, гідні змагання.

Співає «Калинове гроно»

Відкрили фестиваль, як і належить, господарі: танцювальний колектив «Ярославна» і народний аматорський ансамбль «Калинове гроно». Порадували глядачів самодіяльні співаки з Бригинців і Щаснівки. А як майстерно вибивав на ложках під баян ветеран з Марківців Микола Борисович Шевченко! Дружні оплески заслужили фольклористи з Макарівки, Пісок, Петрівки, Свидовця, Олександрівки, Озерян, Горбачів.

О п’ятій ранку почалася війна

Народний аматорський ансамбль «Вербиченька» Рудьківського будинку культури сколихнув патріотичні серця всіх присутніх, коли заспівав: «Десь о 5-тій ранку у лютому розпочалася війна. У цьому лютому, не забутому вся країна натяглася, як струна. І тоді вона піднялася з Богом в серці за своє. І відразу об’єдналась, і відразу люто б’є. На землі, в повітрі, і на морі Україна знищить ворогів. Рідні землі й українські зорі були й будуть тут споконвік».

Ансамблю довелося кілька разів повертатися до цих слів.

«Злагода» з Мирного

Журбою й гордість за українських захисників пройняті народні пісні, які заспівав народний аматорських автентичний ансамбль «Злагода» з Мирного, бо «пішли хлопці молоді воріженьків бити…».

Музичний дует

Вокальний ансамбль «Калинонька» із Старої Басані виконав народну пісню й унікальний музичний дует – такий єдиний у програмі фестивалю.

На висоті виступив ансамбль Бобровицького центру надання соціальних послуг, в якому співають ветерани праці, не старіючі літні люди.

Стоячи й під бурхливі оплески, що свідчили палкі знаки схвалення і вдячності, зустрічали кілька сотень глядачів найстаріший на Бобровиччині народний аматорський автентичний ансамбль «Берегиня» будинку фольклору села Козацьке.

На аматорській сцені більше 40 років

Протягом 42 років ці жіночки несуть по Україні й за її межами народну українську пісню. Ще і які голосисті самобутні співуні. Величезне шанування їм від молодших поколінь свідчить, що українська народна пісня безсмертна, як і її виконавці та творці.

Фольклорна група з Нової Басані

Майстерність колективів Бобровицької громади доповнила фольклорна група народного аматорського хору «Колорит» Новобасанського сільського будинку культури Новобасанської територіальної громади, яка задушевно виконала дві народні пісні.

Прощальний танок під попурі з народних пісень

На фестивалі «Петрівські переспіви» співали й танцювали колективи з Носівки, сіл Мрина, Козари, Пустотіно, Плоске територіальних громад колишнього Носівського району.

Київщину представляли народні аматорські співаки Броварського району. Всі учасники першого Всеукраїнського фестивалю «Петрівські переспіви» нагороджені грамотами й подяками.

На фестивалі української народної пісні проводилася й благодійна акція: глядачі пожертвували для потреб української армії понад десять тисяч гривень.

Григорій Загребля

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?